perjantai 1. helmikuuta 2013

Ravintoarvotaulukoita

Vähän helpotukseksi elämään keräsin joitain broilerin ja kalkkunan ravintoarvoja taulukkoon. Käytin Finelin ravintoarvoja niin pitkälle kuin pystyin, mutta broilerin sydämen ja kivipiiran arvot hain Nutritionvalue.orgista.

Tässä vielä linkit käytettyihin osiin:

Broileri, kokonainen, nahkoineen, raaka
Jauheliha, broilerin
Broileri, rintafilee, nahaton, suikale, leike
Broileri, koipi-reisi, nahaton
Maksa broilerin
Chicken, raw, all classes, heart
Chicken, raw, all classes, gizzard
Kananmuna kuoreton
Kananmunan keltuainen 34% kananmunan massasta

Kalkkuna
Jauheliha, kalkkunan, rasvaa 5-6 %
Kalkkunan rintafilee

Kaikki arvot on merkitty per 100 g. Broilerin ravintoarvot saa isommaksi klikkaamalla kuvaa, alkuperäisessä koossa se ei mahtunut sille varatulle alueelle. Sydämen ja kivipiiran tyhjiä kohtia en täyttänyt, sillä joko tietoja en löytänyt tai sitten en osannut tulkita varmuudella.


Broilerin ravintoarvoja






Kalkkunan ravintoarvoja






Suositellut päivittäiset määrät National Research Councilin mukaan (rasva- ja proteiiniarvot min.) 4 kg kissalle






Multicatin vitamiinit ja kivennäisaineet/tabletti






Jos haluaa muuttaa vitamiinit KY/IU (kansainvälinen yksikkö)-muotoon tai ky'n grammamuotoon, niin tässä on hyvä muuntaja.

Muokattu 2.4.2016: Finelin ravintoarvotiedot ovat päivittyneet, muokattu broilerin ja kalkkunan ravintoarvot ajan tasalle

15 kommenttia:

  1. Onpa hyvä taulukko! Onko taulukossa aikuisen kissan tarvitsemat ruokamäärät per kissan paino/metabolinen painokilo vai kuinka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NRC'n suosittelemat määrät on 4 kg painavalle aikuiselle kissalle. :)

      Päivitin linkin kun oli nähtävästi vanhentunut.

      Poista
    2. Suurkiitokset! :) Mielenkiintoinen ja selkeä blogi sinulla!

      Poista
  2. Hei! Haluaisin myös kehua blogiasi, paljon helposti luettavaa tietoa. Huomasin kuitenkin että KY/g muunnin linkki on ilmeisesti vanhentunut kun ei avaudu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui! Kiva, että tykkäät ja kiitos tiedosta, oli tosiaan näemmä päässyt vanhentumaan eli nyt on toimiva linkki! :)

      Poista
  3. Hei!

    Ihanaa saada selkeitä taulukoita ja laskelmia kissan ravintoainetarpeista ynnä muusta. Nämä ovat miusta todella kiehtovia asioita ja suunnittelin joskus tekeväni samanlaisia, muttei ole aika ja energia vielä riittänyt. :) Kiitos siis tästä!! <3

    Sellaista pohdin ja kysyisin, mitenkäs nämä vitamiinit lasketaan ylipainoisen kissan kohdalla? Senhetkisen painon, vai "ihannepainon" mukaan??

    Kollipoikani ovat melko samankokoisia, paitsi että toinen painaa 4,5kg ja toinen 6kg. Painavammalla roikkuu selkeästi vähän ylimääräistä mahan alla. Kevyempi tapaus on huomattavasti vilkkaampi. Melko saman verran saavat ruokaa, aktiivisempi hieman enemmän, mutta painot ovat pysyneet näissä lukemissa. Tarkoitus koittaa hieman pienentää isomman annoksia, mutta tämä ravintoaineiden saanti vielä hämmentää. Pyrkimyksenä on siis barffaus, mutta toistaiseksi ovat saaneet osittain myös teollista märkäruokaa. Kuivaruokaa ei ollenkaan tarjolla.

    Kiitos jos ehdit vastailla!! :)

    T.Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui!

      Ihanaa, että ovat hyödyksi! :) Ravintotarpeet lasketaan aikuisella elopainon mukaan. Laihdutus tulee tehdä hitaasti, joten voit laskea isomman nykyisen painon mukaiseksi tarpeet ja jos laihdutettavaa on paljon, niin voit vähentää lisäravinteiden annostusta kohdilleen kun painoa on pudonnut kilo tai kaksi. :) Tsemppiä laihdutukseen!

      Poista
  4. Toinen asia nousi mieleeni tässä, oletko selvittänyt kissan tauriinintarvetta? Hairahdin tilaamaan zooplussalta Felini Taurin-jauhetta. Sen jälkeen aloin pohtimaan ja selvittelemään, mahtaako raakaruokaileva kissa sittenkään kaivata lisätauriinia... :D Tuoteselosteen mukaan siitä ei kyllä haittaakaan olisi, vaan ylimääräinen tauriini poistuisi elimistöstä virtsan mukana.

    Terveisin Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kissan minimitarve tauriinille on 10 mg/painokilo/pv. Se täyttyy ruualla, kunhan antaa päivittäin tarpeeksi raakana joko sydäntä tai tummaa lihaa, toisinsanoen reisilihaa. :) Broilerin reisilihassa on tauriinia 37-169 mg/100 g kun taasen esim. rinnassa (vaalea liha) on vain 15,9 mg/100 g. Broilerin sydämessä ja maksassa on yhteensä 117,9 mg/100 g. Kalkkunan jauhelihassa (reisilihassa) on tauriinia parhaiten: 209,5 mg/100 g. :) Arvot löytyvät täältä: http://www.vetmed.ucdavis.edu/vmb/labs/aal/pdfs/spitze.pdf

      Normaalisti tauriinilisälle ei ole tarvetta, sillä ruokavalion pohjaaminen siipikarjan vaalealle lihalla tarkoittaisi sitä, että kissa saisi myös liian vähän rasvaa ja laihtuisi. Jos kuitenkin tauriinintarve ei täyty ruuasta syystä tai toisesta, silloin kannattaa antaa sitä lisäravinteenakin. :)

      Poista
    2. Kiitos!!:) Aivan mahtavaa että löytyy noin asialle omistautunut ja perehtynyt henkilö! Jos joskus päätät tehdä näistä kirjan niin olen taatusti ensimmäisten joukossa tilaamassa!! Tulen kyllä seuraamaan blogiasi kun sen nyt löysin :) Thanks!

      Päivi

      Poista
    3. Sen verran pitää korjata itseäni, että ei ole 37-169 mg mikä broilerin reisilihassa on, vaan 169 mg 37 mg heitolla. Eli vähintään 132 mg/100 g on broilerin reisilihassa tauriinia, anteeksi väärä väite. :)

      Ihanaa, että raakaruokinta kiinnostaa noin paljon! :) Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta ainakaan ihan lähivuosina ei ole ajatuksissa kirjan kirjoittaminen. :)

      Tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  5. Hei!

    Kiitos suuresti hienosta blogista! Olen jo useita päiviä lukenut tätä :)

    Yksi kysymys minua eniteen vaivaa tässä - A-vitamiinin päivittäinen suositus. Kirjoitit, että 4 kiloiselle kissalle se on 0,06 mg, eikö niin? Jos muunnetaan kansainväisiin yksikköihin, se tekee 200 ky/ per päivä / per 4 kg kissa (siis A vitamiini, retinol). Ymmärränkö oikein? Jos muokataan retinol palmitaatiksi, sitä tulee vielä vähemmän (108 ky).

    Tässä yhteydessä en sitten ymmärrä sitä broilerin maksan annosta (35 g/vko), mitä annat kissoillesi. Tämä määrä broilerin maksaa sisältää 3,41 mg (tai 11366 ky) A-vitamiinia, eli 0,487mg tai 1623 ky /pv. Ja tämä on huomattavasti enemmän kuin mainitsemasi 0,06mg/pv/per 4-kiloinen kissa.

    Onko täällä joku virhe tai ymmärränkö jotain väärin?

    Tämä vaivaa minua sen verran paljon sen takia, koska luin, että A-vitamiinin yliannostus voi aiheuttaa spondyloosia (selkärangan sairaus), mikä oli nyt todettu omalla kissallani.

    En tiedä, ymmärsinkö jotain väärin. Kiitos, jos ehdit vähän selittää tästä!

    Terveisin,
    Irina


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui! Kiva kuulla, että olet tykännyt blogistamme! :)

      Kun puhutaan A-vitamiinista, yleensä puhutaan eläinkunnan tuotteissa yleisesti retinolista ja käytetään kätevyyden vuoksi mittayksikkönä mikrogrammoja (µg). Virallinen tarve 4 kg kissalle on tosiaan tuo 0,06 mg tai tarkemmin 63 µg.

      A-vitamiinin haitallista yliannostusta ei ole helppo saavuttaa. Käytännössä se onnistuu vain syöttämällä maksaa pääruokana pitkän aikajakson ajan (yleensä vuosia) tai syöttämällä A-vitamiinia huomattavat määrät lisäravinteena. Kalanmaksaöljyä on pidetty monesti isona riskitekijänä, mutta itse olen skeptinen sen suhteen, sillä kalanmaksaöljy on myös hyvin energiapitoista ja todennäköisemmin ensimmäinen haitta olisi huomattava ylipaino.

      Eräässä tutkimuksessa kasvavilla kissanpennuilla (5-12 kk) A-vitamiinin luustolle haitallinen yliannostus on saatu aikaan syöttämällä maksaa A-vitamiiniltaan 15-35 µg/kissan painogramma/pv. Tämä tarkoittaa esim. 2 kg kissalla 30 000 µg A-vitamiinia eli n. 150 g naudanmaksaa/pv tai vähän päälle 300 g/pv broilerinmaksaa. Kissanpentujen turvallinen yläraja A-vitamiinille on asetettu olemaan 100 x suositeltuun päiväsaantiin nähden.

      Aikuisille ylärajaa ei ole tarkkaan tutkittu, mutta virallinen suositus on, ettei saanti ylitä 100 000 µg/ruokakg/pv.

      Tuo 35 g/vk maksan annostus on siis täten täysin turvallinen ja annostuksen perusteena on maksan muutkin hyödyt, eritoten rauta ja joissakin tapauksissa myös B-vitamiinit. :) Todella harmi kuitenkin kuulla teidän spondyloosista, mahdollisimman kivuttomia kissanpäiviä kisulle! Jos mahdollista, kannattaa olla kasvattajaan yhteydessä. Kyseessä voi olla perinnöllinen syy, etenkin jos kyseessä on nuori kissa. Vanhalla kissalla todennäköisesti vain huonoa tuuria. :/

      Nivelrikkoon ainakin suositellaan E-vitamiinilisää ja kalaöljyä glukosamiinin ohella lisäämään nivelten liikkuvuutta ja helpottamaan tulehdusreaktiota. Olisikohan näistä hyötyä myös spondyloosissa? Ainakin yhden ihmistutkimuksen (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1417666) mukaan spondyloosikivut helpottuivat 10 x kertaisen E-vitamiiniannostuksen myötä (suositus 10 mg/vrk, saanti 100 mg). Kissan saantisuositus on 2,5 mg/4 kg kissa. E-vitamiini on antioksidantti eikä varastoidu kunnolla kehoon, antaisin E-vitskua 5-10 x annostuksen (hyvä valmiste on esim. Probalans E balans, jossa on 3,2 mg/tippa E-vitskua) ja myös kalaöljy ja glukosamiini (mielenkiinnosta, oliko glukosta puhe ell kanssa?) mukaan päivittäin. :)

      Poista
  6. Hei!

    Kiitos paljon vastauksestasi! Luin sinun viestisi jo kauan sitten, muttei heti ollut aikaa laittaa se vastaus ja sitten unohtui. Niin pahoittelen vaan, että kirjoitan nyt vasta.
    Jatkan edelleen tutkimaan kaikki nämä ravitsemussuisitukset, vaihtoehdot ja ohjeet, ja edelleen minua epäilyttää nuo etenkin A ja D vitamiinien suuret annokset kuivaruoassa. Nämä vitamiinit ovat rasvaliukkoisia ja jos ne annetaan suurissa määrissä, niin ne varastoituvat elimistön rasvakudoksiin.
    Jos 300 ky A vitamiinia on suositus, niin miksi ihmeessä pitää antaa 1500 ky? Näin ainakin menee, jos kissa esim. saa n 50 g kuivaruokaa päivässä (olen syöttänyt omille kissoille Royal Caninia, niin kuin olen ajatellut että se on laadukas ruoka - mutta kuten näen nyt, sekin sisältää erittäin isoja määriä etenkin A ja D vitaminejä, ja sen lisäksi myös lisä- ja säilöntäaineet).

    Tällä hetkellä molemmat syövät aika sekavaa ruokaa - hyvin vähän kuivaruokaa (n 20g), märkäruokaa 2-3 pakettia (ovat tottuneet Latziin, mutta niitä annan nykyään yhä vähemmän, sen sijaan ostan kaikenlaiset muut paremmat märkäruokapaketit, ilman säilöntäaineita ja ylimääräisiä lisättyjä vitamiiniä, osa toki menee hukkaan) sekä raakaa naudanlihaa tai kanaa (n 50 g). Kalaa (seitä) olen antanut aina vain keitettynä (max kerran viikossa, ja nyt selvisin että siinä on todella paljon D vitamiinia - 100 grammassa noin kolmen päivän annos, mutta ei mitään muuta).

    D-vitamiinistä luin sellaista, että sen yliannostus voi aiheuttaa hyperkalsemiaa, ja että uusin suositus on " ettei ruuan D–vitamiinipitoisuus olisi suurempi kuin 200 IU/1000 kcal":
    https://www.sell.fi/sites/default/files/elainlaakarilehti/tieteelliset_artikkelit/valimaki_d_vitamiinimyrkytys.pdf

    Vanhempi kissa (ihan tavallinen maatiaiskissa) jolla on spondyloosi, on toki jo hyvin iäkäs - täyttää kohta 17v. On aikoinaan ollut ylipainoinen (9kg, nyt- 6), useita vuosia sitten meni ristiside poikki takajalassa, mutta jo monta vuotta on pärjännyt cartrophenilla. Viimeiset pari vuotta - nivelrikko, ja nyt vielä spondyloosi. Hoitona jatketaan cartrophen (kerran vuodessa kuuri, ja nyt myös kerran kuukaudessa 1 pistos) ja laserhoito.
    Kiitos näistä vinkeistä E-vitamiinilisästä. Koetan sille antaa omegaa, jossa on e vitamiinia mukana. Ehkä täytyy kokeilla sitä e vitamiinia extrana.
    Aiemmin olen syottänyt myös glukosamiinia ja kondroitiinisulfaattia, mutta huomasin että sille tulee joku outo huimaava olo, niin lopetin toistaiseksi. En tämän enempää pystynyt keksiä hänen vaivojen hoitoon.
    Akupunktio ja kiropraktiikka ovat olleet mielessä, mutta hän on sen verran vaikea potilas, että hankaluuksia tulee jopa laserhoidon aikana (tappelee).

    Irina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui!

      Pahoittelut viivästyneestä vastaamisesta! Tosi hienoa, että huolehdit turvallisista saanneista. :) Todella harmi tuo artikkelin tapaus.

      Haluamatta vähätellä ko. tapausta, siinä on kuitenkin asioita, jotka ihmetyttävät. Kuten myös kirjoittaja totesi, muilla talouden kissoilla ei ollut samanlaisia oireita, vaikka elinolot ja ruokavalio ovat samat. Lisäksi tapauksen kisun saama D-vitamiinimäärä on verrattain pieni: 13,2 µg/vk eli 1,9 µg/pv. Suomessa kissojen raakaruokinnassa korotettu D-vitskusuositus (0,7-1 µg/painokilo/pv) on ollut käytössä vuodesta 2014 asti ja koirilla korotettu suositus (0,7/EPkg/pv) on ollut käytössä jo vuosia sitä ennen. Artikkelin tapauskokemus negatiivisesta D-vitamiinin liikasaannista on ensimmäinen, mihin törmään niin kissa- kuin koirapuolellakin.

      Vuosien käyttökokemusten ja tapauksen kissan vapaan ulkoilun myötä (valvomaton ympäristö) on minusta vaikea nähdä hyperkalsemian selkeänä syynä annettua D-vitamiinin määrää. Esimerkiksi National Research Council mainitsee kirjassaan (Nutrient Requirements Of Dogs And Cats) kissan D-vitamiinimyrkytystapauksissa tapauksia, joissa hyperkalselmian syynä on ollut D-vitamiinia sisältäneen rotanmyrkyn syönti.

      Eräässä 18 kk kestäneessä tutkimuksessa ei saatu selkeitä haittavaikutuksia aikaan 846 µg/ruokakilo sisältävällä määrällä. https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.2001.62.1500?journalCode=ajvr Tämän myötä ei ole pystytty todentamaan varmaa ylärajaa enkä myöskään löytänyt perusteluja tuolle artikkelissa mainitulle suositukselle 200 IU/1000 ckal.

      Näiden pohjalta en näe syytä huoleen käytössäolevasta korotetusta D-vitskusuosituksesta. :) Myös A-vitsku on todella siedetty, kuten aiemmassa kommentissani kerroin. Yksi syy korkeahkoille määrille etenkin kuivaruuissa on, että sillä varmistetaan paremmin, että eripainoiset kissat saavat varmasti tarvitsemansa määrän ravintoaineita syömästään ruuasta, koska tosiaan liikasaanti noissa määrin ei ole haitaksi. Raakaruokinnassa tarve täyttyy laskemalla lisäravinteiden annostukset, mutta teollisella ruokinnalla mennään enemmän mutupohjalla, koska kissojen syömissä ruokamäärissä on suurestikin vaihtelua määräsuosituksista huolimatta. Royal Caninin ja monen muun valmistajan suurempi ongelma on heidän ruokiensa sisältämä runsas hiilihydraattipitoisuus, minkä haittavaikutukset on nähtävillä selvästi päivittäin kissamaailmassa (virtsaongelmat, diabetes...). :/

      Tsemppiä kisun kanssa! Kannattaa tosiaan antaa E-vitsku erillisenä, sillä öljyissä mukanaoleva E on vähäinen, vastaten enemmän vain virallista saantisuositusta. :) Tuliko kisulle oireita puhtaasta glukosamiinista vai täyteainetta sisältävästä tuotteesta? Ihmispuolelta saa puhdasta glukosamiinisulfaattia, jota kannattaa kokeilla, jos käyttämäsi tuote ei ollut puhdasta. Esim. https://sporttimekka.fi/tuote/gymbeam-glucosamine-sulphate-250-g/

      Poista